Şehir planlama, kentin gelişimine yönelik coğrafi referanslı çok disiplinli bir bilim dalıdır. Şehir planlama eğitimindeki süreç ise; analiz, sentez ve plan aşamalarını içermekte ve bütün bu aşamalarda ve geleceğe yönelik projelerin üretilmesi sırasında haritalar üzerinde çalışılmaktadır. Bu süreçte özellikle analiz aşamasında yer alan fazla sayıdaki verinin değerlendirilmesi ve senteze ulaşılması büyük önem taşımaktadır. Teknolojik bir araç olan coğrafi bilgi sistemleri bu aşamada çok katmanlı analizler yapma olanağı sağlayarak, hassas sonuçlara ulaşılmasında etkin bir rol oynamaktadır. Doğru sentezlerle değişik alternatifler ve senaryolar yaratma imkanı kazanan öğrenci, sunum aşamasında da daha kaliteli ve görsel anlamda zengin projelerle kendini ifade etme şansına sahip olabilmektedir.
Bilgi çağını yaşadığımız bu günlerde, geleceğin kentlerini planlayacak olan genç şehir plancısı adaylarının bu çağa ayak uydurmalarını sağlayacak her türlü teknik bilgiyle üniversitelerden mezun olmaları zorunlu hale gelmiştir. Çağdaş, yaşanabilir ve çevreye duyarlı bir kentin planlaması ancak bütün bu değerleri özümsemiş plancılar tarafından gerçekleştirilebilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda; CBS’nin şehircilik eğitimine katkıları, öğrencilerin çalışmalarında sağladığı hassasiyet ve doğruluk yüzdesinin artması ile zaman, emek ve para tasarrufu ile sınırlı kalmayacak, analiz aşamasında etkin kullanılan CBS bu süreci kısaltarak fikir, tasarım, alternatif ve plan aşamalarına öğrencilerin daha fazla zaman ayırmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla CBS’nin şehir planlama eğitim sürecine katılması büyük önem taşımaktadır. Elbette bunun için eğitim kurumlarında, öncelikle bu konuda eğitimli personel ve donanımın oluşturulması gereklidir. Bugün, şehir ve bölge planlama bölümü de dahil bazı bölümlerde teorik ders olarak okutulan CBS’nin bütün derslerde bir araç olarak kullanılması sağlanmalıdır.
Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Şehircilik Eğitiminde Sağladığı Kolaylıklar
Şehir planlama eğitiminde coğrafi bilgi sistemlerinin plana/tasarıma giderken bir araç olarak kullanılmasının planlama süreci çerçevesinde sağlayacağı faydalar şöyle sıralanabilir:
- Veri toplama
- Veri girişi
- Analiz aşaması
- Sentez aşaması
- Senaryolar / Alternatifler
- Plan
- Planın Sunumu (Pafta/rapor vb. görsel malzemeler)
- Çizimde netlik, okunabilirlik, temizlik
- Çizimde hassasiyet, doğruluk
- Farklı renk, sembol ve tarama çeşitleriyle pafta tasarımı
- Hazır şablonlarla(çerçeve, jelant, ölçek, kuzey işareti) pafta düzeni ve standartlığı
- En altta halihazır haritanın göründüğü, üstteki kararların şeffaf renkli bir şekilde sunulması
- Fotoğrafların harita üzerinde gösterilebilmesi
- 3 boyutlu sunum yeteneği (3D)
Şehir Planlamada CBS Eğitimimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız