Günümüzde neredeyse tüm akademik araştırmalarda teknolojiden faydalanılmaktadır. İçinde bulunduğumuz yüz yılın gerekliliği olarak ortaya çıkan bu durum sonucunda farklı teknolojik gelişmeler de ortaya çıkmıştır. Her alan kendi ihtiyacına yönelik yazılımlar ve teknolojiler gelişmesi için talepler meydana getirmiş ve yazılım camiası da buna sessiz kalmamıştır. Şehir ve bölge planlama, harita mühendisliği, coğrafya, geomatik mühendisliği gibi bilim dallarının ihtiyaçlarını gören yazılım camiası bu duruma da sessiz kalmamış ve Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin doğmasını sağlamıştır.
Dünya üzerinde çok sayıda akademik araştırma bulunmasından dolayı çok fazla sonuç verisi de elde edilmiştir. Elde edilen bu verilerin değerlendirilmesi için büyük veriyi yönetim yöntemleri geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir. Ancak verilerin sadece sözel olarak değil aynı zamanda harita ortamı üzerinde gösterilmesi daha çarpıcı bir nitelik sağlamaktadır.
İlgili bilim dallarının haritayı etkin kullanımları sonucunda bu verilerin dinamik bir şekilde harita üzerine yansıtılmasının da önemli olacağı düşünülmüştür. Bu durumdan dolayı CBS birçok alanda kullanılmaya başlanmış ve mekansal analizlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir.